eNascar SEL S01 2021 Summering

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:iRacing

Då kan vi äntligen summera Svenska Eracingligan och dess första officiella säsong! Visst vi har ställt upp i både Kappa Bar cup och Coolermaster Vintercupen men detta var den första officiella säsongen på 8 race samt vår första riktigt officiella tävling för Bright Esports! Vi ställde även upp i Team mästerskapet tillsammans med Stefan Wång från No Emission Motorsports.

Race 1 gick på Sonoma Raceway vilket är en road course i mitten av Kalifornien. Att köra Cup bilen på dessa banor är en mardröm men också lika roligt. Bilen är extremt stark och man sliter däck fantastiskt snabbt i värmen. Racet gick på morgonen men ändå var det riktigt varmt. Förväntningarna var skyhöga men samtidigt hade vi extremt hög respekt för förare som Erik Blixt och Henrik Lindhoff som vi kört med i tidigare säsonger. Dessa två herrar dominerade som vanligt men nivån hade höjts en ribba från framförallt de duktiga oval förarna Linus Broström och Tomas Andersson från Fors eSports! Mitt race slutade på varv två när jag tyvärr på målrakan fick en snurrad bil i fronten och tappade motorhuven, något som kommer återkomma i denna säsong tyvärr! Vi är dock ändå nöjda med att vara igång. Nedan är en recap från racet!

Race 2 körs på Daytona Internationell Speedway, denna bana behöver nog ingen introduktion och vi var fantastiskt taggade inför loppet! I Vinter Cupen cirka en månad innan lyckades vi rulla in på en P3 så förväntningarna var skyhöga. Loppet börjar som planerat och vi slapp faktiskt kval heatet efter ett lyckat kval. Tyvärr som med de flesta andra loop får jag mitt race tidigt förstört och en parkerad bil! Det jag tar med mig från denna gång är att det inte lönar sig att vara passiv då risken för krasch ändå är överhängande! Nedan är en liten video från Daytona!

Race 3 går på Brands Hatch och ännu en road course. Denna gång har vi tagit oss över sundet till UK och en race bana sydöst om London! Vi har svårt att få några bra tider men rullar ändå ut på banan. Vi missar krascherna i starten men har inte alls farten i bilen så denna gång väljer vi själva att parkera efter halva loppet för att inte vara den som orsakar kalabalik när vi skulle bli varvade! Även här finns det en video från starten av racet!

Nu är vi tillbaka i USA och race 4 körs på Michigan International Speedway, en riktigt snabb bana! I detta race lyckas vi inte riktigt lika bra i kvalet men vi tar oss vidare från heatet vilket ni kan se från klippet nedan. Vi får ett bra race och rullar in på en 19e plats tillslut och är faktiskt väldigt nöjda, detta kommer visa sig bli säsongens bästa resultat! Vi ser väldigt mycket fram emot att Michigan är med i säsong 2!

https://fb.watch/4Mwr_2Y7by/

Race 5 och Talladega Superspeedway är den snabbaste banan du kan köra men bara dagarna innan racet gjorde iRacing om hur aerodynamiken fungerar på bilarna. Om jag förstår det hela rätt så är det mer realistiskt och verkligt men ärligt så blev det en helt ny bana! Från att ganska enkelt kunna gå upp 2-3 stycken och köra om behövdes det en hel armé av bilar och det blev ett mer utdraget race med klungor än vad det brukar. Jag blir tyvärr överkörd helt random tidigt i loppet men på en sen gulflagg blir det ändå lite spänning på slutet och jag plockar ett par placeringar på sista två varven när Thomas Petersen från Emission Motorsport pushar mig three wide runt banan. Se klippet från detta nedan. Placeringen blev inte som vi räknat med men vi tog oss i mål och det var riktigt roligt mot slutet.

Race 6 på Silverstone valde vi att se från soffan då den var alldeles för svår/kort utan träning. Däremot var vi taggade på Chicagoland då vi hade även där ett bra resultat från Vinter Cupen med en P6. Vi kvaddar bilen och får parkera den med 41 varv kvar och en P37!!

Äntligen var det dags för final och Martinsville Speedway! Första gången SEL testar på en short track och 250 varv skulle köras. Då det är dubbla poäng i finalen så la vi ner träningen som behövdes och gjorde nästan 1000 varv sista 3 dagarna. Träningen gick kanon och vi fick in bra tempo och runs även om de riktigt snabba och låga tiderna som flera förare i denna liga klarar av så kändes det bättre än på länge! Vi får starta långt bak men med förare som Robert Ehrling och Pontus Nilsson runt sig. Racet blir precis så stökigt man kunde tänka sig med extremt mycket gulflagg. Vi är en av få förare som långt in i loppet håller oss borta från skador och har 0x långt över 50 varv. Enkelt så är det så att efter 17x får man en bestraffning och man måste då åka igenom depån under grönflagg! Väldigt många förare fick göra detta minst en gång och några även 2 gånger. Någonstans kring varv 60 hände det en olycka framför och vi hann nästan bromsa in men tyvärr inte tillräckligt så vi kör in i bilen som snurrat och gått upp i väggen. Vi får 4 x och tappar motorhuven men tycker inte vi tappade någon power eller speed och hänger med länge! Men något händer med bilen runt varv 130 och motorn havererar på banan. Det är ett mirakel att jag får stop på den och kan parkera långt ner till vänster precis innan bilen blir varvad. Vi har över 30min tid i verkstaden och då är racet över. Tråkigt men det är racing!

Resultatet från säsongen och en 36e plats är inte vad jag hoppats på men shit va fantastiskt roligt vi haft och vi tar med oss massor med lärdomar och kunskaper inför nästa säsong där vi även nu kan avslöja att vi minst kommer ställa upp med två bilar!

Jag vill passa på att tacka Svensk Eracing att ni gör detta för oss förare och det är en fantastisk community ni byggt upp. Alla är välkomna oavsett nivå och det är så roligt att så många börjat fånga upp detta!

Nu laddar vi inför säsong 2 och följ oss gärna på sociala medier för att få liknade poster i framtiden. Planen är skriva minst ett inlägg per lopp i säsong två!

Over and out /Marcus Strömberg #64