Kan dataspel klassificeras som en sport?

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:iRacing

För några helger sedan deltog Marcus från Bright Esports i ett event tillsammans med 7 andra förare från No Emission Motorsports.

Solnedgång på Le Mans

Eventet heter Majors24 och är ett 24timmars event som utspelar sig i spelet iRacing där man som ett team skall köra en bilsimulator i 24timmar i sträck. Loppet utspelar sig på Le Mans, en klassisk bana i Nord västra Frankrike. Är detta en sport eller bara ett spel? Backa bandet lite mer än 1 månad.

Bright Esports in action

Marcus får frågan från Thomas som driver No Emission om han vill vara med och köra en tävling tillsammans med dem. Vi tänker ett par dagar och testar att köra lite på Le Mans som vi aldrig tidigare gjort. Efter att ha känt av banan och förstått att No Emission ställer upp med två bilar tackar Marcus JA! Här börjar en 4 veckors lång förberedelse med fokuserad träning.

LMP2 in action

Under dessa 4 veckor pågår det nu noggrann planering, vilken bilklass skall köras, hur ska vi dela upp lagen, vem ska köra när, hur långa sessioner skall köras, vart kan vi hitta tid, vilken setup skall bilen ha? Ja man kan göra listan enormt lång. Eftersom det var Marcus första lopp på Le Mans, hans första lopp i en LMP2 och hans första endurance lopp så fick vi spendera den största tiden på banan och lära oss bromspunkter och vart man kan köra om. Marcus lägger ner nästan 25timmar av aktiv körning dessa veckor och åtskilliga timmar på att analysera tider och bromspunkter. Le Mans är en lång bana, ett varv är cirka 3.5min och man kommer ganska precis 10 varv på en tank.

Marcus simrig

De sista förberedelserna är gjorda, ett schema i ett Google sheet är skapat där man tydligt kan se när man ska köra. En emergency lista med telefonnummer är uppdaterad ifall man måste komma i kontakt med en annan förare. I Teamet finns nämligen också 3 förare från UK så schemat har gjorts för 2 tidszoner.

Efter lite små justeringar i schemat har vi nu fått reda på när Marcus kommer köra. Vi får köra 3h i mörkret mitt i natten men det är också något vi tränat på. Mestadels av den tid vi tränar sker i samtal online mellan oss förare på appen Discord. Här kan man obehindrat kommunicera och prata med varandra.

Klockan 14.00 på lördagen går starten och vi startar i grupp 7, grupperna har fördelats efter ett tidskval som pågått var 3e timme under 4 dagar, dygnet runt. Det är strax under 200 olika team i vår klass som deltar varav det är 22 på team i varje grupp. De flesta teamen ställer upp som oss med 4 förare i varje team.

Marcus första stint på 2timmar börjar cirka 20.30 på lördagskvällen, prime-time helt enkelt. Det går bra och enbart några mindre skavanker på bilen hanteras i skymningen. Nästa gång Marcus kliver in i bilen ligger vi 3a och har då kört upp oss från en 16e plats i starten. Klockan är nu 02.00 och vi är fortfarande 4 personer som sitter och snackar och peppar varandra på Discord. Vid 04.00 på söndagsmorgonen lämnar vi över till Kenneth som fortsätter ta bilen runt banan i den Franska natten. 06.00 är det dags igen för Marcus att kliva in i bilen, det är nu soluppgång och känslan att åka runt på Le Mans efter en hel natt är fantastisk. Tyvärr tappar Marcus en placering på morgonen men vi ligger fortfarande 4a.

Nattkörning

Efter Marcus tar Kimm och Kenneth in bilen i mål på en hedrande 4e plats och vårt första endurance race är avslutat på iRacing. I Sverige klassas detta inte som en officiell sport då Svenska riksidrottsförbundet återigen har röstat nej för att ta in esporten i vad dem kallar finrummet. Vi lyssnade in på hela den sessionen och undrar självklart hur detta kan ignoreras och röstas nej till.

Bright Esports simrig

Esport är en sport som vilken annan sport som helst men behöver verkligen Esporten Svenska riksidrottsförbundet, nej vi tycker inte det. Som flera andra personer nämner under stämman så behöver inte esporten förbunden men förbunden behöver esporten.

Esporten har idag fler utövare än de mesta och vi kommer hitta en egen väg och det kommer inte gynna hur svensk idrott styrs idag.

Vi på Bright Esports vill bygga en e-sport klubb likt vilken traditionell klubb som helst med klubblokal, träningar och tävlingar. Gemenskap och teamkänsla går att bygga framför en dator lika bra som i en boxningsring eller i en kanot. Detta går att bygga utan hjälp av Svenska Idrottsförbundet om vi bara gör det strukturerat.

Vill ni vara med och stötta oss följ oss på våra sociala medier:

www.facebook.com/brightesports

www.instagram.com/brightesports

Vi söker även efter sponsorer och partners för olika projekt vi vill dra igång, skulle det inte vara tufft med en helg av eSport och padel eller en dag på gokartbanan för att sedan träna eSport under kvällen. Ja det är bara fantasin som stoppar en.

Tack att ni läst detta och vill ni komma i kontakt med oss på mail går det också bra.

Vi som driver Bright Esports är Marcus och Emily Strömberg

marcus@brightesports.com

emily@brightesports.com